dilluns, 5 d’abril del 2010

4 d'abril: Dia Internacional contra les Mines

Ahir va ser el Dia Internacional Contra les Mines. Enguany, donades les dates en què ha caigut, Moviment per la Pau ha optat per no organitzar cap acte. Tanmateix, aquesta és la nota de premsa que ha enviat la Campanya Internacional per a la Prohibició de les Mines, en la que es fa un èmfasi especial en la importància de continuar fent coses per a assolir l'objectiu real d'un món lliure de mines.

Bona mona a tothom!!

LES MINES ANTIPERSONAL SÓN "CONTRAPRODUENTS" - ELS ESTATS UNITS HAN D'ACCEDIR AL TRACTAT DE PROHIBICIÓ DE LES MINES

El 4 d'abril es el Dia Internacional per a la Sensibilització sobre les Mines i l'Assistència a la Acció contra les Mines.

Ginebra, 1 d'abril de 2010 – Finançar la neteja de mines i l'assistència a les víctimes és bàsic, però no és suficient per eradicar de veritat les mines antipersonal, ha dit la Campanya Internacional per la Prohibició de les Mines (ICBL), premi Nobel de la Pau, en ocasió del Dia Internacional per a la Sensibilització sobre les Mines y l'Assistència en l'Acció contra les Mines. “Tots els Estats haurien de renunciar formalment a l'ús de les mines antipersonal per sempre més adherint-se al Tractat de Prohibició de les Mines, si realment volem llirar el món d'aquesta arma bàrbara,” ha dit Sylvie Brigot, Directora Executiva de la ICBL. Darrerament hi ha una gran mobilització per a conseguir que els Estats Units s'adhereixin al Tractat.

Estats Units va començar una revisió profunda de la seva política sobre mines a finals de 2009. “L'ús d'armes que treuen vides i membres del cos de civils de manera desproporcionada és totalment contraproduent en els conflictes actuals en els què la clau és guanyar-se els gors i les ments de la població local,” ha dit Zach Hudson, Coordinador de la Campanya Nord-americana contra les Mines. “Estats Units no ha utilitzat mines antipersonal des de fa 19 anys i és el major donant individual del món per a l'acció contra mines. Ja compleix amb l'essencial del Tractat de Prohibició de les Mines. No hi ha cap raó real per la qual els Estats Units no signin.”

El mes de març de 2010 ha estat marcat per intensos esforços per aconseguir que Estats Units s'uneixi al 80% dels països del món, incloent tots els membres de l'OTAN que ja han renunciat a l'ús de mines antipersonal. En més de 30 països, activistes de la ICBL i sobrevivent de mines es van reunir amb representants de les ambaixades dels EUA.

El 22 de març, líders de 65 organitzacions no governamentals nord-americanes varen enviar una carta al President Obama instant-lo a que la revisió de la política porti com a resultat la decisió d'accedir al Tractat de Prohibició de les Mines, i que el President sotmeti el Tractat al Senat per al seu examen i consentiment abans que acabi l'any.

Les mines encara afecten la vida diària de la gent en uns 70 països. Gràcies als esforços fets en la neteja de mines i en l'educació en el risc, la víctimes segueixen disminuint. “El Tractat de Prohibició de les Mines és el mitjà per a assegurar que es faci front a totes les conseqüències de l'ús que s'ha fet de les mines, i que els sobrevivents vegin els seus drets i necessitats respectades,” va dir Margaret Arach Orech, Ambaixadora de la ICBL y sobrevivent de mina. L'àrea en què s'han fet menys progressos en la darrera dècada és la de l'assistència als sobrevivents, les seves famílies i comunitats.

El Tractat de Prohibició de les Mines prohibeix totalment qualsevol ús, producció y comerç de mines antipersonal, obliga a destruir tots els arsenals de mines en un termini de quatre anys, i la destrucció de les mines que hi ha sobre el terreny en un termini de 10 anys, i insta a la execució de grans programes per atendre a les víctimes..