dilluns, 1 de setembre del 2008

TREBALLAR COM A DESMINADOR: UN PERILL MÉS ENLLÀ DE LES MINES

El 19 d’agost a la província de Gardez, a l’Afganistan, van segrestar un grup de desminadors que treballaven per l’organització afgana de desminatge Mine Detection and Dog Center (membre de la Campanya Internacional per la Prohibició de Mines Terrestres, ICBL per les seves sigles en anglès). El grup estava format per tretze persones – onze desminadors i dos conductors -, set d’ells han estat alliberats, però de la resta no es coneix ni el seu estat ni on estan retingudes.
Els desminadors posen cada dia la seva vida en perill per netejar territoris de mines antipersonal i altres residus explosius de guerra i retornar-los a la població civil per permetre la reconstrucció del país. Només així, la població desplaçada pot tornar a instal·lar-se a les zones afectades després d’un conflicte, recuperar-se econòmicament i construir una pau duradora.

Aquests atacs suposen un risc afegit a la feina d’aquestes persones, que a més del perill de la seva pròpia tasca de desminatge, s’han d’exposar als atacs de grups que no volen que la pau s’estableixi sobre el territori. Malauradament, els atacs són freqüents. El març de 2008, dos incidents van provocar set morts i set ferits i, durant l’any 2007 van morir un total de sis persones i disset més van ser segrestades a l’Afganistan durant les seves tasques com a desminadors humanitaris.
La ICBL denuncia aquests atacs i insta al govern afgà a prendre mesures urgents per evitar-los, garantir la seguretat de les persones involucrades en les tasques de desminatge i portar davant la justícia els responsables.
Segons l’informe que elabora la ICBL cada any sobre l’estat del compliment del Tractat d’Ottawa, l’Afganistan és un dels països més afectats per les mines antipersonals i la munició sense esclatar. Malgrat és Estat Part del Tractat des de l’1 de març de 2003, encara no ha complert les dates límits que s’havien establert per destruir les mines emmagatzemades i netejar el seu territori. S’estima que l’àrea contaminada de l’Afganistan l’any 2007 arribava fins als 778 quilòmetres quadrats i es van produir 98 morts en accidents (32 civils, 58 nens i 8 militars) i van resultar ferides 698 persones (243 civils, 411 nens, 3 desminadors i 41 militars).
Donat que cap de les parts del conflicte ha deixat localitzats els territoris on es van sembrar les mines, trobar-los i netejar-los resulta un procés llarg i molt costós. I, si a més afegim l’atac constant de grups armats no identificats per les autoritats, fan que cobrar 180 dòlars al mes per fer aquesta feina resulti un sou insignificant per jugar-se la vida cada dia.