dimecres, 21 d’abril del 2010

Servei Militar Obligatori?





Una gran part de la generació de joves d'avui no té ni idea de què és el servei militar obligatori. Si algú els anomena ara la “mili”, potser preguntaran de quin (E) mili es tracta, o senzillament posaran cara de no saber de què va. Si ara els diguéssim que als 18 anys tots els nois han de passar uns quants i llargs mesos aprenent a fer de soldats, sotmetre's a les ordres d'uns superiors, sota la disciplina militar, en qualsevol lloc de l'Estat espanyol, allunyat de família i amistats, que han de deixar de fer el que fan en aquest moment: treballar, estudiar o al que sigui que es dediquen.. ah! I que han de tallar-se els cabells ben ben curts, segurament pensarien que hem perdut l'enteniment o directament ens engegarien a dida.
Doncs això passava ara no fa tant de temps. Afortunadament, la societat civil (civil en lletres majúscules i en tota l'extensió del seu significat, en contraposició a militar) va organitzar-se per tal que tot això canviés. Sota lemes com “el dret a no aprendre a matar” o el “no a les armes”, l'objecció de consciència a la “mili” va anar creixent.
Un dels grups que va organitzar-se ara fa 25 anys, va ser un grup de joves catalans, sota el nom de Associació d'Objectors de Consciència – AOC, l'actual Moviment per la Pau.
L'AOC va començar el seu camí el 15 de maig de 1985 (Dia Internacional de l'Objecció de Consciència). L'AOC assessorava joves que no volien fer el servei militar, acollia objectors per fer el servei civil substitutori que regulava aleshores la llei, defensava els objectors que es trobaven immersos en judicis perquè es negaven a fer una prestació civil més llarga del que durava el servei militar (els anomenats “plantats”). També va treballar molt, de la mà de persones de la política molt implicades, per a aconseguir una llei justa i un nou model de defensa.
Fruit de tot allò i d'altres esforços semblants d'altres organitzacions, ara fa 10 anys, el servei militar obligatori va passar a la història a Espanya, i les següents generacions varen començar a deixar de preocupar-se perquè no volien fer el servei militar al que els obligava l'Estat i per això es veien obligats a començar un rosari de gestions i de traves per a fer-se objector.
Tanmateix en molts països del món, també molts d'europeus, aquest dret segueix sense estar reconegut, i també hem de seguir treballant per a això, perquè un dia, també ells i elles puguin decidir què volen fer i no ser obligats a agafar les armes ni que sigui per un temps.
Aquí,aquella manera de treballar que conjugava l'organització de la societat civil de base, amb els estaments polítics, culturals, etc. va funcionar.
D'aleshores ençà, Moviment per la Pau s'ha imbuït d'aquest esperit i ha continuat fent feina amb la mateixa filosofia. Des de la base fins als governants, s'han assolit en aquest temps fites importantíssimes en l'àmbit internacional com ara la prohibició de les mines antipersonal a través de l'anomenat Tractat d'Ottawa (1997) i la més recent prohibició de les bombes de dispersió a través del Tractat d'Oslo (2008), i podem dir que Moviment per la Pau ha treballat juntament amb centenars d'altres organitzacions d'arreu del món i que ha jugat el seu paper en aquests èxits.
Aquest any, doncs, celebrem el Xè aniversari de la supressió del servei militar i el XXè aniversari de Moviment per la Pau – AOC. Hem organitzat un seguit d'activitats per a commemorar-ho, que trobareu a la nostra pàgina web (http://www.movimentperlapau.org/) i al facebook. Tindrem una jornada de debat i reflexió el 15 de maig, una acció ciutadana el 16 de maig i altres activitats. Tot ho estem preparant amb la intenció de fer una ullada orgullosa al passat, una anàlisi curosa del present i una mirada esperançada al futur.
Hi sou tots i totes (joves d'ara i de sempre) convidats i convidades.

MOVIMENT PER LA PAU - AOC

2 comentaris:

Anònim ha dit...

JO HI VINDRÉ!!

insubmis ha dit...

Jo també...