dimecres, 28 de gener del 2009

La natura humana i els objectors de consciència israelians

Reflexionant sobre la flagrant agressió humana produïda en els últims dies a Gaza no he pogut evitar que em tornessin al cap preguntes sobre la natura de la conducta humana.

Des de la mirada psicològica els humanistes ens dirien que tot ésser humà neix naturalment bo i que és aquesta la seva tendència, que és el contacte amb la vida social el que l’empeny a cometre conductes agressives cap als altres.

Des del psicoanàlisi (simplificant) cadascú té un instint de vida definit com libido molt relacionat amb l’impuls sexual, però també tenim un instint de mort o destructiu: thanathos.

Els conductistes ens assegurarien que tots som fruit de les nostres experiències i el que n’aprenem d’elles, per tant, la nostra conducta dependrà d’aquestes. En aquest cas es podria dir que les conductes agressives es donen perquè qui les comet ha après a fer-les, i també, que en el cas que no s’haguessin experimentat no es podrien aprendre ni realitzar. Si els soldats no coneguessin la utilitat d’una arma no sabrien que fer-ne.

Els biologicistes argumentarien que l’agressivitat i la violència són respostes del Sistema nerviós, que davant un estímul exterior o interior amenaçant respondria disparant emocions de por o ira, i a través de les hormones, ens portarien a cometre actes violents. Això vindria a explicar que si detectem un acte agressiu cap a nosaltres, el nostre impuls biològic sigui tornar-nos-hi per defensar-nos o fugir.

Totes les explicacions, però, són parcials. El fet que no encaixa és que estem parlant d’un acte de violència col·lectiu, que des de la nostra visió és clarament inexplicable.
Caldria escoltar en aquest cas la versió de la Psicologia Social, que ens parlaria dels valors socials imperants, de les creences dominants en la societat, sobre el que ens arriba des dels mitjans de comunicació. Sobre la diferenciació entre “nosaltres” i “ells”, sobre la despersonalització del individu quan actua en massa i la difuminació de la responsabilitat.

Desenganyem-nos, les coses no son com son i nosaltres tampoc. Entre tots anem construint la realitat, hem de refusar ser mercenaris dels senyors de la guerra o espectadors passius de les desigualtats i els abusos.
Els objectors de consciència israelians, que han refusat agafar una arma per cometre un crim estant sent empresonats, signa aquí per expressar el teu suport:

http://december18th.org

I vosaltres, què en penseu de la natura humana?

1 comentari:

Anònim ha dit...

La societat politeísta que s'ha creat a partir de l'assentament dels israelians havia de petar per alguna banda.
Els objectors de consciència israelians són, com a mínim, un principi que faci trontollar la norma legal de l'estat d'Israel. Hi ha persones que segueixen sent humanes malgrat tots els missatges que reben al seu voltant.