dissabte, 5 de desembre del 2009

CARTAGENA - DIA 5

Avui s'ha clausurat la Cimera de Cartagena inaugurada el 30 de novembre. Avui els Estats assistents han continuat expressant les seves conclusions: la implicació a nivell general de cada país en el desminatge, la destrucció dels arsenals de mines, l'assistència a víctimes i l'educació en el risc. Frases com “integració de les polítiques d'acció contra les mines als plans de desenvolupament del país”, “contraparts que realitzen la seva estratègia unint esforços amb les capacitats del estat i d'altres organitzacions”, etc. han estat presents durant tota la jornada per tal d'aconseguir extreure el màxim de compromís de tots els components de la societat: Estats afectats i no afectats, membres i no membres del Tractat d'Ottawa i organismes governamentals i no governamentals, organitzacions internacionals, pel compliment del Pla d'acció de Cartagena. Link(ICBL???)

El Pla d'Acció de Cartagena és el reclam del països i la societat civil d'aplicar de manera més efectiva el Tractat d'Ottawa, fent especial incidència en l'assistència a víctimes un terreny molt costós econòmicament i difícil de realitzar d'una manera global.

Al migdia, Moviment per la Pau i la Campanya Italiana Contra les Mines (ItCBL), hem portat a terme el Taller sobre la Implicació dels Joves en la defensa dels drets humans i en la lluita contra les MAP i les MUSE, en el qual, les nostres organitzacions, Mines Action Canada i la Campanya Contra les Mines de West Virginia, hem exposat les experiències en la formació i incorporació de joves en la nostra feina. A continuació, un grup de joves de MxP i la ItCBL han parlat de les coses que fan per separat i coordinadament, els reptes i els aprenentatges. A continuació s'ha obert el debat amb una desena d'intervencions en les quals la necessitat (o desig) de treballar en xarxa per tal d'assolir els objectius, i millorar la feina que aporten els joves a les entitats fent que hi hagi un enriquiment mutu, ha estat un dels temes que han sortit més.

Finalment la Plenària s'ha clausurat a les 18 hores amb un acte emotiu on 35 joves de països afectats carregats de la seva experiència amb les mines antipersonal han fet una crida a tots els Estats Part perquè millorin les polítiques nacionals i per possibilitar una vida digna a les/els sobrevivents; i als Estats no Part perquè signin el Tractat d'Ottawa. Aquests són els/les joves que han participat en el Fòrum per Joves Activites, de MAC, i que han de constituir les noves generacions d'activistes que donaran continuïtat a la feina amb noves idees i il·lusions, però nodrits de l'experiència dels que ja portem molts anys en aquesta lluita.

Tampoc ha faltat avui el Gong de Birmània en commemoració a les víctimes peri la seva memòria i per la pau al món, que al llarg de tota la semana, ha servit per a donar per acabades cadascuna de les sessions de la Conferència.

Així doncs aquí s'acaba la Conferència, però no la feina de les ONG. Demà, tot i que és dissabte, encara ens queda una jornada sencera de feina, en la qual farem una petita avaluació de la setmana però a més, i principalment, analitzarem i estudiarem el futur de les dues campanyes germanes que compartim moltes de les entitats: la Campanya Internacional per a la Prohibició de les Mines (ICBL) i la Coalició Mundial contra les Bombes de Dispersió (CMC).

Demà escriurem la darrera entrada en aquest blog. Fins aleshores!