dilluns, 7 de desembre del 2009

Des de Cartagena... després de Cartagena

Cartagena d’ Indies, 5 de desembre de 2009

Ja es va donar per acabada la Conferència de Revisio del Tractat per a la prohibicio de les mines antipersonal. El Pla d’Accio de Cartagena ja està traçat i els Estats Part ja s’han compromés a fer-lo realitat en els proxims 5 anys. Amb ella, també va acabar-se tota la feina que l’hi ha dedicat la Campanya Internacional per a la Prohibicio de les mines (ICBL) abans i durant l’esdeveniment.

Pero la ICBL mai descansa, i al dia següent,dissabte, va tenir lloc una reunio molt significativa entre la ICBL i la Coalicio contra les bombes de dispersio (CMC). Les bombes de dispersio estan prohibides per la Convencio d’Oslo, un Tractat molt similar al de la prohibicio de les mines antipersonal i que segueix el seu patró. Les bombes de dispersio i les mines tenen caracteristiques molt similars, quant a que són manifestament indiscriminades i afecten majoritàriament a la poblacio civil durant dècades després del conflicte.

Per aquestes raons moltes de les organitzacions que treballem per un món lliure de mines també estem implicades en la eradicacio de les bombes de dispersio, i per tot això sembla que el futur d’aquestes dues Campanyes compartirà un mateix cami, pero sense perdre de vista els diferents destins.

A la reunió, un Comité format especificament per a gestionar aquesta unió ha presentat una proposició de fusió d’aquestes dues campanyes, cal dir que durant un any s’han recollit les opinions de les organitzacions que formen part de la ICBL i de la CMC, entre les quals, Moviment per la Pau. El resutat encara esta en procès, pero tot apunta que la direcció de les dues campanyes serà conjunta mentre que la seva execució es denvoluparà per separat , ja que els dos Tractats es troben en moments molt diferents, d’aquesta manera mantindrien els seus noms respectius: CMC i ICBL.

El programa de joves voluntaris de la ICBL també va arribar al seu final aquesta temporada, les participants de Moviment per la Pau ja és el segon any consecutiu que formem part d’aquest grup de voluntaris, personalment m’agardaria remarcar el valor formatiu d’aquestes experiències i la gran qualitat humana dels joves participants. Durant 10 dies hem coordinat esforços per col.laborar amb les questions logistiques i de comunicacions que es deriven de la participacio de la societat civil -sota el nom de ICBL-en una Conferència d’Estats.

Aixo ès tot des de Cartagena d’Indies, esperem que aquests articles del blog hàgin servit per apropar la Conferència de Revisio a Catalunya. Nosaltres tornarem amb els ànims renovats per seguir treballant, des de la ciutat comtal, amb l’objectiu d’un món lliure de mines i de bombes de dispersió.

Fins aviat!