divendres, 4 de desembre del 2009

CIMERA DE CARTAGENA – DIA 4

Ahir va acabar-se l'anàlisi dels temes i es va aprovar el Pla d'Acció de Cartagena per als propers cinc anys. Aquest Pla consta de 65 accions (o mesures) que, tal com diu el paràgraf 9 de la Introducció, “els Estats Part acorden emprendre (...) per tal de donar suport a l'aplicació més àmplia i promoció de la Convenció”. Hi ha diverses mesures recomanades per a cadascun dels temes següents: universalització de la Convenció, destrucció de les existències de mines antipersonal, neteja de les zones minades, assistència a les víctimes, cooperació internacional i assistència per assolir els objectius de la Convenció i, al final, altres activitats essencials. La secció de la cooperació internacional és la que més accions incorpora, i inclouen mesures tant de suport tècnic, com financer, assessorament i per compartir coneixements que facilitin el compliment de les obligacions que es deriven del Tractat. També l'assistència a víctimes hi té un protagonisme important, i és que al llarg de tota la setmana, els testimonis dels (i les) sobrevivents presents, la reiteració constant per part de països afectats i societat civil de la necessitat d'incrementar els ajuts, el suport, la millora de les infraestructures hospitalàries i de salut, així com dels plans nacionals d'acció en aquest tema han fet prendre plena consciència als Estats Part que aquest instrument de dret humanitari té com a principal objectiu protegir i assegurar la millor vida possible a les persones afectades.

La sessió d'avui ha començat amb la intervenció del Vicepresident de la República de Colòmbia, sr. Francisco Santos que ha fet referència als 7 accidents que hi ha hagut al país des que va començar la Conferència de Revisió, afirmant que aquesta “és la realitat colombiana”. També ha dit que el missatge contundent de Colòmbia és que condemna l'ús per part de qualsevol actor. En aques punt, val la pena recordar que les al·legacions d'ús de mines per part de membres de l'exèrcit es van succeint des de fa anys i fins i tot en el Landmine Monitor d'aquest any se n'ha fet referència.

A continuació, han començat les declaracions generals dels Estats, en les que cadascun fa incidència en els temes que més els preocupen. Molts han fet referència la universalització del Tractat i dels drets de les persones amb discapacitats. La societat civil i organismes internacionals, com ara la Premi Nobel de la Pau, Jody Williams, el Comitè Internacional de la Creu Roja o l'ONU han parlat de la importància del desminatge humanitari i han fet crides als països que són Part del Tractat d'Ottawa signin també el Tractat d'Oslo que prohibeix les bombes de dispersió. La Nobel de la Pau també ha fet referència a la presència de Juanes que ahir i avui ha estat per la Conferència, assistint a diversos actes i converses amb víctimes de mines. Juanes està implicat en la lluita contra les mines antipersonal i la seva imatge pública fa que el tema arribi a molta gent que, d'una altra manera, seria difícil que els arribés.

Després de fer la seva declaració general,el/la cap de delegació del govern corresponent, passava a dur a terme l'acte protocol·lari de la signatura del Pla d'Acció. En el cas d'Espanya ho ha fet la Secretària d'Estat de Cooperació, la sra. Soraya Rodríguez, amb el testimoniatge d'una les membres de Moviment per la Pau presents a la Conferència. En la seva intervenció ha reiterat el compromís total d'Espanya en la lluita contra les mines i que farà palesa amb un increment en els ajuts. Espanya, que es prepara per a assumir la Presidència de la Unió Europea és conscient (de la mateixa manera com en som les organitzacions de la societat civil) que és una gran oportunitat per poder fer incidència al si d'Europa i incloure el tema en l'Acció Conjunta de la Unió.

També ha estat un dia intens per a Moviment per la Pau que, a més de les activitats habituals, ha mantingut dues interessants reunions amb la delegació espanyola i ha ofert una sessió de dues hores en una de les activitats paral·leles que estan tenint lloc aquests dies: el Fòrum de Joves de l'organització Mines Action Canada (MAC) que té com a objectiu formar nous i noves activistes que han mostrat interès pel tema de les mines i que, en un nombre de 36, han vingut d'arreu del món a participar en aquesta experiència.

Portem ja molts dies de feina intensa i el cansament comença a fer-se evident en tots i totes les participants a la Conferència que, al vespre, hem pogut gaudir d'una festa de Colòmbia a l'exterior del Centre Internacional de Convencions on té lloc la Conferència.

Demà el darrer dia, i encara molta feina per fer. Ens omplirem els pulmons de l'aire marí del Carib i anirem a fer la feina amb el mateix compromís del primer dia.

2 comentaris:

Paola Bernal ha dit...

Soy colombiana y me gustaría poder enviar el enlace a algunos amigos ¿teneís una versión en castellano?

Moviment per la Pau ha dit...

Hola Paola, no, lamentablemente no tenemos la versión en castellano.

Lo que sí tendremos pronto es una parte de nuestra página web en castellano, y podemos plantearnos poner toda la serie del blog allí, traducirla.

Gracias por seguirnos y por tu sugerencia.

Moviment per la Pau