dimarts, 1 de desembre del 2009

Els dies previs...

Bogotà, 25 de novembre

Avui s'ha presentat el Landmine Monitor Report de 2009 com a preàmbul de la Segona Conferència de Revisió de la Convenció d'Ottawa, que començarà a Cartagena d'Índies el proper dilluns. Durant l'acte s'han comentat algunes dades i fets importants referents a la problemàtica de les mines antipersonal a Colòmbia i a Amèrica Llatina. També s'hi han manifestat algunes de les expectatives de la societat civil sobre la Conferència de Cartagena. La Sylvie Brigot, Directora Executiva de la Campanya Internacional per la Prohibició de les Mines Antipersonal (ICBL), ha destacat la inesperada decisió del govern dels Estats Units de continuar amb la política de Bush i NO signar el Tractat. Aquest anunci, per ser un dels primers actes del Premi Nobel de la Pau, ha decebut força la societat civil internacional reunida a Colòmbia.

Cartagena, 26 de novembre

Tot i que encara no ha començat la Conferència de Cartagena, l'equip de la ICBL ja fa dies que és a Còlombia treballant de valent per a tenir-ho tot a punt. Des de inicis d'aquesta setmana, un nombre important de voluntaris de diferents països (entre els quals, dues persones de l'equip de Moviment per la Pau) , han arribat per donar suport a la ICBL. És emocionant veure com diferents joves voluntaris veuen les seves pròpies causes reflectides en les cares d'altres països, fent així més forts i ferms els seus ideals. També ho és anar veient com arriba la gent suportant a vegades llarguíssimes hores de vol per a seguir treballant plegats en aquesta noble causa.

Molta gent ha arribat a l'Hotel Caribe de Cartagena i, entre d'altres, des de primera hora del matí, moltes persones que estan expectants per assistir al Taller d'Assistència a Víctimes, que es durà a terme demà, 27 de novembre, durant tot el dia.

Cartagena, 29 de novembre

Ja tot és a punt, els activistes no hem parat de fer feina: moltes reunions per acabar de solucionar temes pendents o per a iniciar-ne de nous, el taller sobre assistència a víctimes del divendres, les sessions de formació del dissabte, les primeres reunions regionals, la reunió del Consell Assessor (Advisory Board) de la ICBL, les anades i vingudes de les persones del programa de voluntaris i del personal d'ICBL... Dissabte també va haver-hi temps per a activitats diverses per donar a conèixer la problemàtica de les mines antipersonal a Colòmbia i visibilitzar la cimera: Cartagena 5K “La carrera per un món lliure de mines”, on un grup important de gent ha fet un recorregut per Cartagena amb les samarretes de la cimera per reivindicar un món sense mines, la visita a les Illes Rosario amb activitats de suport a la rehabilitació dels sobrevivents de mines antipersonal a través del submarinisme, per exemple.

accions diverses per donar a conèixer la problemàtica de les mines antipersonal a Colòmbia i visibilitzar la cimera: Cartagena 5K “La carrera per un món lliure de mines”, on un grup important de gent ha fet un recorregut per Cartagena amb les samarretes de la cimera per reivindicar un món sense mines, la visita a les Illes Rosario per ajudar a la rehabilitació dels sobrevivents de mines antipersonal a través del submarinisme, etc.

Cansament? Doncs, sí, una mica, però també màxima expectació i per la nit, la inauguració oficial al Centre de Convencions que ens acollirà tota la setmana. Hem sentit els discursos del Vicepresident de Colòmbia, sr. Santos, que ha donat la versió que té el govern colombià sobre el problema de les mines antipersonal, els de les Presidències de la Novena Reunió d'Estats Part (Suïssa) i d'aquesta Conferència de Revisió (Noruega), el testimonis d'algunes víctimes de mines antipersonal i gaudit de l'espectacle de dansa inclusiva amb algunes persones amb discapacitats que ens he emocionat a tot i totes. Sortint d'allà, una passejada fins a una de les places de la ciutat murallada, on el govern colombià havia preparat una recepció amb mostres de la cultura i gastronomia de les diverses zones de Colòmbia. Tot això per a agafar forces per demà, i treballar, aprendre i fer seguiment de la situació internacional sobre les mines antipersonal, conèixer millor les contraparts i víctimes amb les que treballem en els nostres projectes de cooperació, i la realitat de Colòmbia, fomentar contactes i adquirir idees per poder-les realitzar des de la nostra organització.

I més impressions...

Aquesta setmana el Tractat d'Ottawa donarà un pas més en el seu camí cap a un món lliure de mines antipersonal. Aquesta Conferència serà especial perquè revisarà els avenços realitzats ens els últims 5 anys en la seva aplicació, i traçarà un pla d'acció pels pròxims 5. La ICBL en el seu paper d'observadora activa per la Societat Civil donarà protagonisme a la necessitat de reforçar l'aplicació de l'article sobre l'assistència a les víctimes, entre d'altres qüestions. Les dues persones de Moviment per la Pau que participaran per segon any consecutiu en el programa de joves voluntaris per la ICBL farem tasques de suport en la logística i les comunicacions, vivint des de dins l'experiència de preparar, organitzar i coordinar la participació en una Conferència d'Estats on la Societat Civil té veu i l'ha de fer sentir el més fort possible.

Per a nosaltres serà repetir l'experiència de l'any passat a Ginebra amb l'afegit que aquesta serà una conferència molt especial per dos motius: d'una banda, perquè suposarà un punt de referència per als propers cinc anys del Tractat i de l'altre, perquè suposa ser a Colòmbia, un país amb el que portem uns anys treballant i que encara no havíem pogut conèixer de prop. Estar aquí i poder relacionar-nos amb les nostres contraparts, conèixer indígenes colombians i poder parlar de temes que ens ocupen ens aporta una experiència excepcional tant pel que fa a coneixement com a riquesa personal.


COMENCEM!

3 comentaris:

Anna ha dit...

És una llàstima que els mitjans de comunicació no facin més ressó (si és que en fan) d'aquesta importantíssima feina que dueu a terme en favor de la pau al món i del benestar de les persones més necessitades.
Enhorabona per la iniciativa de crear un blog: serà una bona eina de difusió.
Anna (Catalunya)

Anònim ha dit...

Enhorabona per la feina, sembla metida que al llarg de la història sempre una part de la gent hagi hagut de treballar per desfer la feina que fan una colla de animals suposadament racionals,

gràcies per la vostra feina!

Làli ha dit...

m'agradat molt el blog i reflecteix molt acuradament el gran problema de les mines antipersonals, al igual que el poc interès que en tenen els polítics, es vergonyós que Obama, premi nobel de la Pau no vulgui fer res al respecte.
Endavant amb la vostre tasca i un suspens als mitjans de comunicació.