dimecres, 16 de juny del 2010

El compte enrere per la prohibició de les bombes de dispersió

El passat 23 d’abril es va posar en marxa el compte enrere dels 100 últims dies abans de l’entrada en vigor de la Convenció Sobre Bombes de Dispersió, que es farà efectiva l’1 d’agost de 2010. L’entrada en vigor es celebrarà amb una batucada a localitzacions d’arreu del món i d’aquí que el lema sigui “toca el tambor per la prohibició de les bombes de dispersió”
Per aconseguir que el màxim nombre de països ratifiquin o signin a la convenció, la Coalició Mundial per la prohibició de les bombes de dispersió (CMC), de la qual forma part Moviment per la Pau, està fent pressió internacional cada setmana a un estat en concret amb el fi que s’uneixi a la Convenció sobre bombes de dispersió que prohibeix l’ús, la producció, la transferència i l’emmagatzematge d’aquestes armes.


Al blog de Moviment per la Pau penjarem els articles que es refereixin als països que ens són més propers, els de la zona europea i/o mediterrània: Sèrbia i pròximament Eslovènia i Marroc.

Per més informació sobre el compte enrere visita la pàgina web de la CMC:
http://www.stopclustermunitions.org/countdown

Per fer-te amic o amiga del facebook o el twitter de la CMC:
http://www.facebook.com/group.php?gid=37244892264
http://twitter.com/banclusterbombs


Sèrbia, un país afectat per les bombes de dispersió però que no ha signat el Tractat d’Oslo

Com a país que ha vist la devastació causada per bombes de dispersió de primera mà, Sèrbia va donar el seu suport des de l'inici a la prohibició internacional d'aquestes armes i va participar activament en el Próces d'Oslo per a negociar la Convenció sobre Bombes de Dispersió, també anomenada Tractat s’Oslo. Tots els seus veïns dels Balcans ja s’han unit a la Convenció, però Sèrbia encara no l’ha signat.

"Costa de creure que un país tan afectat com Sèrbia amb molts sobrevivents que necessiten ajuda, encara trobi excuses per no sumar-se al tractat,” comenta Danijel Ivić, 22 anys, que va ser ferit per una bomba de dispersió quan en tenia 11, Danijel pertany a l’organització “Assistance Advocacy Access – Sèrbia”, que és membre de la CMC (Coalició Mundial per la prohibició de les Bombes de Dispersió).“Volem que Sèrbia sigui lliure de bombes de dispersió en tots els sentits de la paraula. Aquest és el deute que Sèrbia té amb les seves futures generacions, perquè cap nen no hagi de trobar-se en la situació que jo he hagut de passar.


Branislav Kapetanovic, portaveu per la the Coalició sobre Bombes de Dispersió, va perdre les 4 extremitats durant una operació de neteja de bombes de dispersió a Sèrbia mentre servia com a desminador a l'exèrcit iugoslau.

En el marc del Próces d'Oslo Sèrbia va convidar els països contaminats per bombes de dispersió a una conferència important l'octubre 2007.

Durant el bombardeig de l’OTAN de 1999, molts civils van resultar morts o ferits per causa de les bombes de dispersió. Sèrbia encara roman afectada per les submunicions de bombes de dispersió. Aeronaus d'Estats Units, Anglaterra i els Països Baixos van llançar bombes de dispersió sobre Sèrbia i Montenegre, incloent Kosovo, que també va resultar contaminat en la seva zona fronterera amb Albània.

Les bombes de dispersió -llançades tant per aire com per terra- van ser utilitzades tant pels exèrcits estatals com per grups armats no estatals en distints conflictes provocats per la descomposició de República Federal de Iugoslàvia, iniciada l'any 1991.

Al maig de 2007, Sèrbia constatà que “posseïa contra la seva voluntat” arsenals de bomba de dispersió heretades de l’antiga República Iugoslava, i que “òbviament serien destruïdes”. Tot i que va heretar la capacitat de produir bombes de dispersió de la República Federal Socialista de Iugoslàvia, Sèrbia va informar a Human Rights Watch al febrer de 2009 que no tenia capacitat per fabricar-ne i que, de fet, no n’ havia produït des que l’ ex- Iugoslàvia va ser dissolta.

La CMC fa una crida a Sèrbia a continuar amb el seu compromís amb la prohibició de les bombes de dispersió unint-se immediatament a la Convenció sobre bombes de dispersió. La CMC insta a quants més països com sigui possible a sumar-se a la Convenció i a assistir la Primera Reunió d’Estats Membres que es farà del 8 al 12 de Novembre de 2010 a Laos PDR, el país més afectat del món per les bombes de dispersió.


Informació complementària de Serbia i bombes de dispersió (en anglès):
http://www.stopclustermunitions.org/news/