dimarts, 20 de juliol del 2010





El compte enrere per la prohibició de les bombes de dispersió

El passat 23 d’abril es va posar en marxa el compte enrere dels 100 últims dies abans de l’entrada en vigor de la Convenció Sobre Bombes de Dispersió, que es farà efectiva l’1 d’agost de 2010. L’entrada en vigor es celebrarà amb una batucada a localitzacions d’arreu del món i d’aquí que el lema sigui “toca el tambor per la prohibició de les bombes de dispersió”
Per aconseguir que el màxim nombre de països ratifiquin o s’adhereixin a la convenció, la Coalició Mundial per la prohibició de les bombes de dispersió (CMC), de la qual forma part Moviment per la Pau, farem pressió internacional cada setmana a un estat en concret amb el fi que s’uneixi a la Convenció sobre bombes de dispersió que prohibeix l’ús, la producció, la transferència i l’emmagatzematge d’aquestes armes.

Per més informació sobre el compte enrere visita la pàgina web de la CMC: http://www.stopclustermunitions.org/countdown/

Per fer-te amic o amiga del facebook o el twitter de la CMC: http://www.facebook.com/group.php?gid=37244892264
http://twitter.com/banclusterbombs


Marroc, un país que ha utilitzat bombes de dispersió i que no ha signat el Tractat que les prohibeix
El Regne de Marroc va participar en el “Procés d’Oslo” per desenvolupar i adoptar la Convenció Sobre les bombes de dispersió, malgrat això encara no ha signat el Tractat.

“Marroc hauria de ser un exemple a la regió unint-se a aquest tractat humanitari i de desarmament que prohibirà les bombes de dispersió” ha dit Ayman Sorour, director executiu de Protecció i membre de la Junta Directiva de la Coalició Mundial per a la prohibició de les bombes de dispersió (CMC) que treballa a l’Orient Mitjà i a la regió del nord d’Àfrica. “Protegir la població civil d’aquestes armes indiscriminades ha de ser al cor de la decisió de Marroc d’unir-se a aquest Tractat” ha afegit.



Dones treballant per a netejar zones contaminades per bombes de dispersió i altres residus explosius de guerra.


A l’abril de 2008, Marroc va aprovar la Declaració de Livingstone que instava als estats africans a donar suport a una convenció estricte amb una “total i immediata” prohibició en la producció, emmagatzematge, transferència i ús de les bombes de dispersió. Marroc també va adoptar formalment la Convenció a la Conferència Diplomàtica de Dublín al maig de 2008. A més Marroc va atendre la cerimònia de signatura a Oslo al desembre de 2008, però ho va fer en qualitat d’observador i no ha donat mai públicament una explicació per no haver signat. Fins al dia d’avui Tunísia és l’únic país del Nord d’Àfrica que ha signat el Tractat.


Senyalització d'una submunició de bomba de dispersió al Sàhara Occidental


Les Forces Armades de Marroc van utilitzar diversos tipus de bomba de dispersió en algun punt del conflicte armat amb el Front Polisario en els anys 1970 i 1980, deixant contaminades d’aquestes armes els territoris disputats del Sàhara Occidental i també de Mauritània. Abans del 1995, els EEUU van transferir múltiples tipus de bombes de dispersió –amb un total de 2,5 milions de submunicions- a Marroc, però se sap poc més sobre la forma i dimensions del seu estoc actual d’aquestes armes.

La CMC insta a tots els països a unir-se a la Convenció sense demora i a participar en la Primera Reunió d’Estats Part al novembre de 2010 a Laos, el país més afectat del món per les bombes de dispersió.

Informació addicional sobre Marroc i les bombes de dispersió:
Capítol sobre Marroc en l’informe de maig de 2009, Banning Cluster Munitions: Government Policy and Practice:
http://www.the-monitor.org/index.php/publications/display?act=submit&pqs_year=2009&pqs_type=cm&pqs_report=morocco&pqs_section=

1 comentari:

Carlos González ha dit...

Tal vez ese firmamento nocturno que nos invita a sumergirnos en él, en el que las estrellas parecen nacer con nuestra sola mirada, no sea más que un espejo de nuestro interior. Tal vez cada estrella represente un don, un potencial, que espera ser descubierto por nosotros…
Te invito a visitar mi blog:
www.ladanzadelavida12.blogspot.com
Felices encuentros
Carlos