dimecres, 26 de novembre del 2008

NOVENA REUNIÓ DELS ESTATS PART DEL TRACTAT D’OTTAWA

Comença a Ginebra la novena reunió dels Estats Part del Tractat contra les Mines Antipersonal. Ja fa onze anys que es va signar i encara hi ha molts supervivents que esperen rebre l’ajuda que el tractat els havia promès. Abans que la reunió comencés oficialment al Palau de les Nacions Unides de Ginebra (ONUG), els membres de la Campanya Internacional per la Prohibició de les Mines (ICBL) i altres organitzacions que es dediquen a treballar en el tema de les Mines Antipersonal es van reunir per avaluar les necessitats concretes dels afectats per accidents de mines i decidir quines serien les línies d’acció durant la reunió. Tot això abans que se celebri la Segona Conferència de Revisió del Tractat el 2009.


Cadira creada per l'artista suís Daniel Berset, erigida

el 1997 davant del Palau de les Nacions Unides a Ginebra

per Handicap International. Simbolitza una crida de tota la societat civil

als caps d'estat que visiten Ginebra.


Malauradament, pocs són els Estats que han fet avenços els últims anys. La majoria no podran acomplir els terminis de desminatge que se’ls havien imposat des del tractat. Durant aquesta reunió es decidirà també si s’amplien aquests terminis per a aquells països que no han respectat la data límit del 2009. Veneçuela i el Regne Unit són dos dels Estats que estan al punt de mira de la ICBL. Cap dels dos ha complert el termini de temps acordat en deu anys. Durant aquesta convenció, aquests dos governs hauran de justificar el seu retard en el compliment del desminatge i els altres assistents hauran de valorar-ne els motius. El que demanen les ONG i Moviment per la Pau des de Ginebra és que els altres Estats siguin prou valents com per no permetre que no es respectin els terminis marcats al Tractat perquè això tiraria per terra molta de la feina feta.
I no només es parlarà sobre l’incompliment de l’assistència a víctimes i al desminatge. També hi ha països que, malgrat han signat el tractat, segueixen emmagatzemant Mines Antipersonal. Bielorussia, Grècia i Turquia han incomplert el termini de quatre anys per destruir els seus arsenals de Mines Antipersonal. Aquests tres països hauran d’explicar també el perquè del seu retard en el compliment de les seves obligacions.



Maison des Associations a Ginebra

Aquests dies Moviment per la Pau estarà treballant fort des de Ginebra per ajudar en tot el possible, a través del lobby i l’assistència a les reunions, per aconseguir que els Estats Part del Tractat d’Ottawa compleixin amb les obligacions a les que es van adherir amb la signatura d'aquest.


El lema de la novena reunió dels estats part és clar: COMPLIU LA VOSTRA PARAULA! La ICBL i totes les entitats implicades en la prohibició de les mines demanen als estats que siguin conseqüents amb allò a què es van comprometre quan van adherir-se al Tractat.


3 comentaris:

Anònim ha dit...

Gracias por recordarnos que las cosas necesitan una continuidad. Queda claro que hay que seguir presionando a los gobiernos para que mantengan su palabra.

Ánimo por Ginebra!

Anònim ha dit...

No em de deixar mai de creure en el que fem i, encara que de vegades ens sembli que només aconseguim petits granets de sorra, finalment omplirem la platja sencera!
Ànims!

Anònim ha dit...

Davant de l'incompliment d'alguns països dels terminis de desminatge i de destrucció d'stoks, em pregunto: es desenvoluparan disposicions al tractat que fomentin l'obligatorietat del compliment i no la pròrroga continuada? Com pot ser que països que de ben segur no podran acomplir els seus terminis no exposin la realitat de la situació i es busquin solucions i mantinguin els terminis només com un recordatori per constatar el seu problema?